Stefan Brijs weigert letterkundeprijs na Booncensuur

De Vlaamse schrijver Stefan Brijs weigert de Provinciale Prijs voor Letterkunde van de provincie Antwerpen. De prijs was hem toegekend voor zijn veelgeprezen roman De Engelenmaker. Hij is boos over het besluit van de provincie Antwerpen om de Louis Paul Boontentoonstelling van de Fenomenale Feminatheek in het Antwerpse Fotomuseum te annuleren.

Brijs zou de prijs binnenkort ontvangen uit handen van gedeputeerde Ludo Helsen, die de beslissing nam om de expositie te schrappen. Op zijn website protesteert hij ook tegen het hoofddoekenverbod voor gemeentelijke loketbedienden in Lier. `Ik kan van een provincie waarin discriminerende wetten worden gestemd en waarin censuur wordt toegepast, geen prijs in ontvangst nemen. Mijn geweten laat dat niet toe. De bloemen zijn intussen verwelkt, maar het geld stort ik u vandaag nog terug. Kiest u er maar een goed doel voor. Misschien kunt u daarmee uw geweten ook zuiveren.`

Lees de uitgebreide berichten op: http://papierenman.blogspot.com of op nrc.nl/boekenblog[br/]