Schieten op Belgische defensieminister

crem.jpgPieter De Crem (links op de foto), de nieuwe minister van Defensie die zich onlangs versprak door te zeggen dat er op een luchtmachtbasis in België Amerikaanse kernwapens liggen, krijgt nu kritiek van de oppositie omdat hij F16’s naar Zuid-Afghanistan stuurt. Om de Nederlanders daar te helpen. De Vlaamse socialisten en de groenen zijn bang dat België nu echt mee gaat doen aan de War on terror. En wie meedoet aan die oorlog, moet ook vrezen voor terreuraanslagen in eigenland, toch?

Je zou dus wel enige veiligheidsmaatregelen bij een spoeddebat over zo’n kwestie, gisteren in het parlement. Niks bleek minder waar. Bij de ingang van de Senaat verzoekt een vriendelijke beambte om m’n perskaart. ,,U komt ook schieten op De Crem”, vraagt hij aan mij en mijn collega Bart Dirks van de Volkskrant. Geen detectiepoortje te bekennen. ,,Mag ik mijn tas meenemen”, vraag ik zelf dan maar aan de liftbediende. ,,Jahoor”, zegt hij, ,,er zitten toch zeker geen bommen in?”

Gelukkig zijn de F16’s die België naar Afghanistan stuurt wél goed beveiligd tegen raketten en ander geschut, zo verzekerde De Crem in het debat.  Dirk Van der Maelen, een Vlaamse socialist, is niet overtuigd. ,,Ik hoop niet mee te maken  dat er body bags met Belgische soldaten uit Afghanistan komen”, zegt hij.

Pieter De Crem zegt dat Afghanistan opgeven geen optie is. „Dat zou een laffe houding zijn. Ook van een klein land als het onze.” Hier een langer verhaal dat ik voor de krant schreef.