Sarkozy wil Franse banlieues ‘heroveren’

Met een „genadeloze oorlog” tegen drugshandelaren en „het einde van de bijstandscultuur” gaat de Franse president Sarkozy de achterstanden in de Franse voorsteden bestrijden. De president zei dat vanmorgen bij de presentatie van zijn langverwachte plan dat, zoals hij eerder aankondigde, „het dagelijks leven in de banlieues moet veranderen”.

Sarkozy was tijdens de rellen van 2005, toen nog als minister, uitgegroeid tot een omstreden figuur in de migrantenrijke arme voorsteden. Zijn scherpe uitspraken over „tuig” dat de straten onveilig maakte werden hem kwalijk genomen. Sarkozy vermeed de steden tijdens de verkiezingscampagne, uit angst voor ongeregeldheden. Hij bepleitte in de campagne een ‘Marshallplan’ voor de 751 wijken door het hele land met veel recent gekomen migranten, een werkloosheid van dertig tot veertig procent en tekortschietende publieke voorzieningen.

Vanmorgen in het Elysée verklaarde Sarkozy voor een publiek van enkele honderden inwoners en vrijwilligers uit de voorsteden dat hij de oplossing niet in de eerste plaats zoekt in meer middelen, maar in een andere benadering. Hij wil „de stad opnieuw uitvinden” en de voorsteden het strijdterrein maken van zijn eerder dit jaar geformuleerde beschavingspolitiek, waarin „mensen centraal staan in plaats van gebouwen”.

Volgens Sarkozy betekent dat in de eerste plaats strenger optreden tegen „de minderheid van boeven” die wijken beheersen met geweld en criminaliteit. Hij kondigde de komst aan van 4.000 extra agenten. Speciale politie-eenheden zullen een „genadeloze oorlog” voeren tegen drugshandelaren en „maffiose groepen”.

Sarkozy onderstreepte dat „de grote meerderheid niets liever wil dan omhoog komen.” Hij beloofde maatregelen om werk en opleiding te garanderen, en discriminatie tegen te gaan. Voor betere transportverbindingen komt 500 miljoen euro extra beschikbaar.