Romney uit de race

Mitt Romney trekt zich terug als presidentskandidaat. Hillary Clinton investeert 5 miljoen dollar eigen geld in haar campagne. En de verkiezingsuitslagen van Super Tuesday zijn nog steeds niet bekend.

De Republikeinse oud-gouverneur Mitt Romney trekt zich terug uit de race om de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met Romney’s vertrek lijkt de 71-jarige senator John McCain de Republikeinse presidentskandidatuur niet meer te kunnen ontgaan. Mike Huckabee is ook nog in de race, maar lijkt geen serieuze kans te maken. Romney verklaarde gisteren: „Ik voel dat ik nu uit de weg moet gaan, voor onze partij en voor ons land. Als ik doorvecht met mijn campagne [...], dwarsboom ik de nationale campagne en wordt het waarschijnlijker dat [de Democratische] senator Clinton of Obama wint.”

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft vijf miljoen dollar van haar eigen geld in haar presidentscampagne voor Super Tuesday gestoken. Een aantal van haar medewerkers ontvangt tijdelijk geen salaris, zo werd gisteren bekend. Amerikaanse media speculeren over financiële problemen. Clintons rivaal Barack Obama verklaarde gisteren sinds dinsdag al weer 7,2 miljoen dollar aan campagnegeld te hebben opgehaald. Clinton verzamelde in twee dagen vier miljoen.

Drie dagen na Super Tuesday heerst nog altijd verwarring over het precieze aantal gedelegeerden dat de kandidaten vergaard hebben. De cijfers zijn van belang omdat de gedelegeerden deze zomer op de nationale conventies de presidentskandidaat van hun partij mogen aanwijzen. . Ook voor de pers is het moeilijk een nauwkeurige tussenstand te geven. Zo heeft Clinton 823 gedelegeerden volgens CNN, 1.045 volgens persbureau AP en 892 volgens The New York Times, terwijl Obama er slechts 731 heeft (CNN), of 960 (AP) of 716 (NYTimes). Republikein McCain staat hoe dan ook voor met zijn 616, 707 of 689 gedelegeerden. (AP, Reuters)