Plagiaatzaak tegen `Nobel` Cela heropend

Nadat Nobelprijswinnaar Camilo José Cela (1916-2002) aan het eind van zijn leven werd beschuldigd van plagiaat, heeft een rechter in Barcelona nu beslist de zaak te heropenen. Cela zou verhaallijn, personages en zelfs stukken tekst van zijn boek La cruz de San Andrés uit 1994 hebben overgeschreven van het boek Carmen, Carmela, Carmiña van de Spaanse schilder-auteur Carmen Formoso. Zij spande in 2001 een rechtszaak aan tegen het literaire monument. Toen oordeelde het gerecht dat er slechts toevallige gelijkenissen tussen beide boeken waren, waarop Formoso in beroep ging.

Wat het oordeel ook zal zijn, de zaak is een verdere stap in de afbraak van Cela`s reputatie. In 2004 werd de schrijver van De bijenkorf ervan beschuldigd voor het regime van generaal Franco in het literaire milieu te hebben gespioneerd. Cela vocht in de Spaanse burgeroorlog aan de kant van de nationalisten, maar had later de Franco-dictatuur afgezworen.

Lees de uitgebreide berichten op: http://papierenman.blogspot.com of op nrc.nl/boekenblog[br/]