Pas verschenen

LITERATUUR

Zadie Smith (sam.): Het boek van andere mensen (The Book of Other People). Nicolette Hoekmeijer, De Bezige Bij, 288 blz. € 24,90

Smith vroeg 21 Britse en Amerikaanse auteurs, onder wie Dave Eggers, Nick Hornby en David Mitchell een verhaal te schrijven met in de hoofdrol één onvergetelijk personage. De royalty’s gaan naar een goed doel.

A. L. Snijders: Heimelijke vreugde. Thomas Rap, 352 blz. € 19,90

Eerste deel in een tweedelige uitgave met de columns en brieven van A. L. Snijders aan de hoofdredacteur van de Deventer Dagblad Combinatie.

Hylke Speerstra: IJsliefde Schaatsverhalen. Vert. P. K. de Jong, Bornmeer, 254 blz. € 19,90

Verhalen van de Friese schrijver en voormalig hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant Hylke Speerstra, over de schaatshelden in een tijd toen schaatsen nog een harde strijd was. Eerder verschenen onder de titel Helden van de armoe.

Maria Stahlie: Het woeste gevecht. Prometheus, 94 blz. € 14,95

Verzameling van artikelen geschreven voor M, het magazine van NRC Handelsblad waarin Stahlie haar helden voor het voetlicht bracht.

Marjoleine de Vos: Het waait. Van Oorschot, 48 blz. € 12,50

Derde dichtbundel van NRC Handelsblad-redacteur Marjoleine de Vos. Ook nu weer diverse gedichten met mevrouw Despina in de hoofdrol.

NON-FICTIE

J. A. De Kok ofm: Acht eeuwen Minderbroeders in Nederland. Een oriëntatie. Verloren, 632 blz. € 39,–

Geïllustreerde uitgave waarin De Kok, de emeritus hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht beschrijft hoe de geschiedenis van de broeders verweven is met die van kerk en maatschappij.

James McConnachie: Het boek van de liefde De geschiedenis van de Kamasoetra (The Book of Love. In Search of the Kamasutra). Vert. Boukje Verheij en Herman Tieken. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 256 blz. € 19,95

Het verhaal van het beroemde Indiase boek over de liefde, geschreven in de vierde eeuw na Chr. door Vatsyayana. Tevens verscheen in een aparte uitgave het derde deel uit de Kamasoetra, Vatsyayana: De kunst van het versieren. De kamasoetra over hofmakerij en huwelijk. Uit het Sanskriet vertaald door Herman Tieken. (64 blz. € 8,95).

Laura Starink: De Russische kater. Prometheus/NRC Handelsblad, 272 blz. € 17,95

In elf persoonlijke portretten van Russische burgers die verhalen over de tijdperk na Gorbatsjov schetst voormalig Rusland-correspondente voor NRC Handelsblad Laura Starink een beeld van Rusland na de perestrojka.