Parlement in Turkije eens met opheffing verbod op hoofddoek

ISTANBUL. Het Turkse parlement heeft gisternacht in eerste lezing ingestemd met opheffing van het verbod op de dracht van hoofddoeken op universiteiten. De grondwetswijziging die opheffing van het verbod mogelijk maakt, werd met een grote meerderheid aangenomen. Morgen is de tweede en beslissende stemming. Omdat de AK-partij van premier Erdogan en de nationalistische MHP-partij beide opheffing van het verbod willen, staat het nu al vast dat morgen de grondwetswijziging opnieuw wordt aangenomen. Het debat van gisteren was bij vlagen fel. Zo beschuldigde Kemal Anadol, parlementslid van de streng seculiere CHP-partij, dat de AK-partij van Turkije een islamitische staat wil maken. Die angst, onderstreepten woordvoerders van de AKP, is onterecht. Doel van de opheffing van het verbod is de keuzevrijheid voor vrouwen te vergroten. Zij bepalen zelf of ze de hoofddoek willen dragen of niet.