Overige films

Un long dimanche de fiançailles (Jean-Pierre Jeunet, 2004, Frankrijk/VS). De maker van Franse succesfilms als Delicatessen, Cité des enfants perdus en Amélie heeft zich op de Eerste Wereldoorlog gestort zoals alleen hij dat kan. De loopgraven en het slagveld overgoten met regen, de weilanden en de dorpjes daarbuiten badend in gouden namiddaglicht. Audrey Tautou (van Amélie) onderneemt een zoektocht naar haar verloren gewaande man. De bovennatuurlijke kracht van haar liefde zorgt ervoor dat alles in orde komt. Ook met Gaspard Ulliel, Dominique Pinon, en Jodie Foster. Net5, 22.45-1.25u.

Good Bye Lenin! (Wolfgang Becker, 2003, Duitsland). Dé arthousehit van 2002. Het verhaal van de jonge Ossi die zijn communistisch-idealistische moeder maanden na de Wende in de waan laat dat haar droomwereld níét ten onder is gegaan, raakte niet alleen een snaar in Duitsland. Toch gaf de film vooral daar aanleiding tot beschouwingen over Ostalgie, de Oost-Duitse variant van heimwee naar de oude heilstaat. Met Daniel Brühl en Katrin Saß. Ned.2, 22.50-0.50u.

Happiness (Todd Solondz, 1998, VS). Vijf overlappende liefdesverhalen over twaalf hoofdpersonen, onder wie een hijger, een romantica en een pedofiele therapeut, in de treurige ambiance van New Jersey en Florida. De klinische blik van regisseur Solondz biedt de kijkers weinig troost, maar wie eerlijk is, herkent de angst en de wanhoop die vaak aan leugenachtigheid en agressie ten grondslag liggen. Ned.2, 0.50-3.05u.

The Lawnmower Man (Brett Leonard, 1992, VS). Stephen King-thriller over de schade die een virtual reality toebrengt aan een reddeloos simpele ziel. Smakelijke computeranimaties. Met Jeff Fahey. BBC1, 1.25-3.05u.