Oud-kampioenen in de finale

Met Egypte en Kameroen staan zondag twee landen in de finale van de Afrika Cup die grossieren in continentale titels. Regerend kampioen Egypte was al vijf keer de beste. Tegenstander Kameroen hoopt dat aantal zondag te bereiken.

Kameroen rekende in de halve finale af met gastland Ghana. Alain Nkong werd de held van Kameroen door in de 71ste minuut de Ghanese doelman Richard Kingston te passeren. Daarmee kwam een eind aan de droom van Ghana om na Tunesië (2004) en Egypte (2006) het derde thuisland op rij te worden dat de Afrika Cup op zijn naam schrijft.

De ‘Ontembare Leeuwen’ staan in de finale tegenover Egypte. De titelhouder won met 4-1 van het sterkere Ivoorkust. Egypte had de overwinning vooral te danken aan spits Amr Zaki, die tweemaal scoorde. De andere treffers kwamen op naam van Ahmed Fathi en invaller Mohamed Aboutrika. Abdelkader Keita scoorde tegen.

De beste kansen in het duel waren voor Ivoorkust. Chelsea-spits Didier Drogba kopte tot twee keer toe alleen voor de Egyptische doelman Al Hadari over het doel. Drogba miste ook tijdens de finale van de Afrika Cup in 2006 een penalty in de beslissende strafschoppenreeks, waardoor Egypte uiteindelijk de titel won. (ANP)