Nieuwe ruzie over gas dreigt tussen Rusland en buurland Oekraïne

MOSKOU. Tussen Rusland en Oekraïne dreigt opnieuw ruzie over de levering van gas. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom liet gisteren weten dat het de toevoer van aardgas naar het buurland zal stilleggen als dat niet voor 11 februari zijn openstaande gasrekening van 1,5 miljard dollar betaalt. De twee landen botsten in oktober vorig jaar voor het laatst over de levering van aardgas. Die ruzie werd bijgelegd nadat Oekraïne had beloofd zijn schuld af te lossen. Rusland draaide begin 2006 de gaskraan dicht na een conflict over de prijzen die Oekraïne voor aardgas betaalde. Moskou had het vorig jaar in de wintermaanden aan de stok met Wit-Rusland, dat eveneens weigerde meer te gaan betalen voor Russisch gas. Oekraïne en Wit-Rusland zijn niet alleen afnemers van Russisch gas, maar ook belangrijke doorvoerlanden