Nieuw afgietsel mist toegevoegde waarde

Thijs Lijster doet een poging als wijsgeer te stellen dat een nieuw afgietsel van het beeld De Denker net zo authentiek is als het origineel (nrc.next, 7 februari). Om dat aan te tonen maakt hij een wel heel slordige vergelijking tussen een beeld en een boek. Bij een boek gaat het natuurlijk om het verhaal dat op de bladzijden staat afgedrukt. Dat verhaal is de kunst en niet het boek. En ook dan geldt dat de eerste druk van een boek beduidend waardevoller is dan de zoveelste druk. Een nog veel belangrijker tekortkoming is dat hij een toegevoegde waarde volledig ontkent. De primaire taak van het Singer Museum is het zorgvuldig beheren, behouden en exploiteren van de nalatenschap van het echtpaar Singer. Het door hen nagelaten - en na de diefstal zwaar beschadigde - exemplaar van De Denker behoort tot de absolute topstukken in hun nalatenschap. Alleen daarom al dient het gerestaureerd te worden. Met een vervangend nieuw exemplaar hebben wij helemaal niets.