Nederlands-Indië, zoals het ooit heeft geklonken

Het Indische geluid. Verhalen en herinneringen uit Nederlands-Indië. Paula Gomes: Allemaal een doosje. Pans Schomper: Indië Vaarwel.Yvonne Keuls & Coen Pronk: Lowietjes Smartegeld. Al deze luisterboeken zijn verschenen bij Rubinstein, prijzen variëren van €12,95 tot € 24,95.

Het is onvermijdelijk dat het voormalige Nederlands-Indië nu auditief tot ons komt. Uitgeverij Rubinstein heeft vier luisterboeken uitgebracht die naar stijl en sfeer de vertelkunst van de Nederlands-Indische literatuur prachtig weergeven. Een parel is het luisterboek Het Indische geluid met verhalen en herinneringen van A. Alberts, Maria Dermoût, Hella S. Haasse en Vincent Mahieu.

Vooral de stemmen van Dermoût en Mahieu zijn ongekend Indisch: de dictie is wat traag, de articulatie precies en Maria Dermoût heeft beslist een zekere chique in haar voordracht, die je kunt verwachten van de blanke bovenlaag in Nederlands-Indië. Haar verhaal De olifanten gaat terug op een oude legende over olifanten die diep in het oerwoud met hun slurf een jonge vrouw uitkleden. Dan roept de vrouw uit, met de stem van Dermoût: ,,Dit is té erreg...!”

Ook Maria Dermoûts kleindochter Maria Kist klinkt met het verhaal De sirenen wonderwel bij het Indische geluid. Hella S. Haasse maakt indruk met haar stijlvolle stem in de poëtisch-raadselachtige vertelling De lidah. Ze geeft uitleg over haar verhaal en roept het Indië van vroeger in treffende zinnen op.

Het verhaal Groen van A. Alberts over de angsten van een bestuursambtenaar leest Willem Nijholt met gevoel voor drama voor. Schrijfster Paula Gomes heeft een verstilde voordracht: haar nieuwe verhaal Allemaal een doosje varieert op haar eerdere boek Tropenkind. Opnieuw bewijst Gomes haar verfijnde talent om de vervreemding van een Indisch kind in Nederland uit te drukken. Zij beschrijft de ervaringen in het Japanse kamp, waaraan ook auteur Pans Schomper refereert met zijn boek Indië vaarwel. Dit boek roept in wervelende vaart de belevenissen op van een jeugd in Batavia in Hotel Weltevreden tot aan de chaotische tijd van de Japanse bezetting.

Voorlezer Coen Pronk maakt er een schitterende registratie van die recht doet aan de jagende, opgewekte stijl van Schomper. Pronk is ook te horen op de cd Lowietjes smartegeld samen met Yvonne Keuls. Deze registratie werd op 9 november 2006 opgenomen in het Bonbontheater met publiek. Al is dit een luisterboek, het is bijna een theatergebeurtenis met effecten en bijval van de toehoorders.

Deze vier luisterboeken zorgen bijna 17 uur lang voor een volmaakte Indische sfeer. Bovendien zijn de toelichtingen door ofwel auteur ofwel voordrachtskunstenaar van belang om de verhalen naar waarde te schatten.