Nederland zal budget EU niet goedkeuren

DEN HAAG. Nederland zal geen goedkeuring verlenen aan de Europese begroting van 2006. Minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) zal dat volgende week in Brussel meedelen, zo liet hij gisteren in de Tweede Kamer weten. Het onderwerp staat dan op de agenda van de EU-ministers van Financiën. Bos vindt het grote aantal fouten bij de besteding van EU-gelden niet aanvaardbaar. Uit een rapport van de Europese Rekenkamer blijkt dat voor 61 procent van de EU-uitgaven het foutenpercentage hoger is dan 2. De Rekenkamer heeft al voor de dertiende maal op rij geen positieve verklaring kunnen afgeven over de begroting. Bos verwacht dat Nederland het enige EU-land zal zijn dat zijn goedkeuring aan de begroting zal onthouden, zodat zijn opstelling geen consequenties heeft. Bos kreeg gisteren unanieme steun van de Kamer. ”Het lukt niet om het vertrouwen in Europa te herstellen als de burgers het gevoel hebben dat er gerommeld wordt met geld en cijfers”, aldus PvdA`er Paul Tang.