Mbeki: excuses voor stroomcrisis

De Zuid-Afrikaanse president Mbeki heeft vanochtend uitgebreid zijn excuses aangeboden voor de ernstige stroomcrisis die Zuid-Afrika, de grootste economie op het continent, de afgelopen weken in duisternis heeft gehuld. Mbeki sprak in zijn laatste state-of-the nation voor de verkiezingen volgend jaar over een „nationale noodsituatie” maar hij beloofde dat de problemen in „relatief korte periode” overwonnen zullen worden.

Het was de meest beladen toespraak van de president sinds zijn aantreden in 1999, niet alleen vanwege de grote economische problemen in zijn land maar ook vanwege de machtsstrijd binnen zijn partij die Mbeki in december verloor van de omstreden Jacob Zuma. De verwachting was dat de president de ontbinding zou aankondigen van de speciale politie-eenheid De Schorpioenen, zoals de aanhang van Zuma eist. Mbeki beloofde dat het lot van de eenheid eind deze maand bekend zal worden. De Schorpioenen leiden het onderzoek naar fraude en corruptie, waarvoor zowel Zuma als de nationale politiecommissaris Jackie Selebi worden vervolgd.

„Het zou onverantwoord zijn om de zorgen over deze gerechtelijke vervolging te negeren”, zei Mbeki. De erfenis van de president staat al weken ter discussie. De voortdurende stroomonderbrekingen dwongen producenten van goud en platina hun productie stil te leggen. De verantwoordelijke minister raadde burgers aan „eerder naar bed te gaan”.

De nationale munt, de rand, verloor in de afgelopen twee maanden bijna twintig procent van zijn waarde. Investeerders maken zich ook zorgen over de verkiezing van Jacob Zuma als leider van regeringspartij ANC. Sinds december is de invloed van Mbeki en veel van zijn ministers ernstig verzwakt. „Ik ben me terdege bewust van de zorgen en het onbehagen van veel mensen over de vraag hoe ons land er morgen voor zal staan”, zei Mbeki.