Kunst uit koninkrijk Benin in Berlijn

Kunst uit koninkrijk Benin in Berlijn Oba Ovonramwen droeg op zijn lichaam massa’s koraalkettingen toen hij in 1897 de Britse veroveraars tegemoet trad. Bij een strafexpeditie hadden zij zijn koninkrijk van Benin bezet. De indringers hadden de getooide heerser verbannen en de oorlogsbuit verscheepten zij naar Londen. Een deel daarvan wordt nu in Berlijn tentoongesteld. Op Europese landkaarten duikt het West-Afrikaanse koninkrijk voor het eerst omstreeks 1500 op. Portugese zeevaarders hadden het ontdekt en waren met de Oba’s een levendige handel begonnen. Vandaag de dag brengt een Oba-buste op veilingen 5 miljoen dollar op. T/m 25 mei in het Ethnologisches Museum, Arnimallee 23-27, Berlijn. Inl 0049-308301438 en www.smb.spk-berlin.de

Oba Ovonramwen droeg op zijn lichaam massa’s koraalkettingen toen hij in 1897 de Britse veroveraars tegemoet trad. Bij een strafexpeditie hadden zij zijn koninkrijk van Benin bezet. De indringers hadden de getooide heerser verbannen en de oorlogsbuit verscheepten zij naar Londen. Een deel daarvan wordt nu in Berlijn tentoongesteld. Op Europese landkaarten duikt het West-Afrikaanse koninkrijk voor het eerst omstreeks 1500 op. Portugese zeevaarders hadden het ontdekt en waren met de Oba’s een levendige handel begonnen. Vandaag de dag brengt een Oba-buste op veilingen 5 miljoen dollar op.

T/m 25 mei in het Ethnologisches Museum, Arnimallee 23-27, Berlijn. Inl 0049-308301438 en www.smb.spk-berlin.de