‘JP’ treft meisje van de nacht

Minister-president Jan-Peter Balkenende heeft vanochtend in Den Haag het eerste exemplaar in ontvangst genomen van een biografie over de Nederlandse atlete Lornah Kiplagat, getiteld ‘Het meisje van de nacht’. Het gebeurt niet vaak dat de premier een sportboek officieel aanneemt, maar hij maakte een uitzondering voor de Nederlandse topatlete van Keniaanse afkomst omdat „zij een sportvrouw is met een maatschappelijke voorbeeldfunctie”.

„Ik ben ontzettend onder de indruk van de manier waarop jij in het leven staat”, zei de premier tegen Kiplagat. De atlete won niet alleen drie wereldtitels, maar ze heeft ook een trainingscentrum in Kenia voor kansarme meisjes.

Balkenende had Kiplagat afgelopen jaar proberen te bellen om haar te feliciteren met haar prestaties. Kiplagats echtgenoot drukte hem echter in alle drukte na de finish weg, omdat hij het telefoonnummer niet herkende. Bij de derde keer sprak Balkenende volgens de uitgever van het boek de voicemail in: „Met Jan-Peter, ik heb je al drie keer proberen te bellen om je te feliciteren. Zou je me alsjeblieft terug willen bellen?” Sindsdien noemt Kiplagat Balkenende ‘mijn vriend’ en om die reden wilde ze het eerste exemplaar aan de premier overhandigen. (ANP)