Is zwémmen in bier ook mogelijk of verzuip je dan?

Ralph van der Kooi en Laurens van Mourik uit Utrecht keken samen naar de Amerikaanse komedie Beerfest (2006). „In deze film verdrinkt een van de hoofdrolspelers in een cilinder met bier. De film suggereert dat je in bier niet kunt zwemmen.” Ralph en Laurens hadden dit verhaal al eerder gehoord, en vragen: klopt het?

Volgens een woordvoerster van de Gulpener Bierbrouwerij in het Limburgse Gulpen is het onzin. „Bier is eigenlijk gehopt suikerwater met wat gist”, zegt ze. Bier bestaat voor meer dan 90 procent uit water. „Dus waarom zou je er niet in kunnen zwemmen? Je moet wel een zwemdiploma hebben.”

Ook Leo Holthuijsen, universitair hoofddocent vloeistofmechanica aan de Technische Universiteit Delft, lijkt het een onwaarschijnlijk verhaal. Als het bier veel lucht zou bevatten en heel schuimig zou zijn, dan zou het kunnen dat je er niet in kunt blijven drijven. Het soortelijk gewicht van een dergelijk lucht-bier-mengsel is lager dan dat van een mens. „Maar je zou het bijna moeten kloppen om het zo schuimig te krijgen”, aldus Holthuijsen.

Bij bijvoorbeeld vla of modder, zo vertelt hij, speelt het omgekeerde principe: door het soortelijk gewicht kun je niet diep in deze vloeistoffen duiken. Als je je uitstrekt, blijf je er bovenop liggen.

Bier kan wél gevaarlijk zijn zonder dat je er een druppel van binnen krijgt, blijkt uit de dagelijkse bedrijfspraktijk van Gulpener. Je kunt namelijk bewusteloos raken van het koolzuur dat uit bier vrijkomt. Bij Gulpener slaan ze hun bier in een lagerkelder op. Op sommige momenten is er een te grote concentratie koolzuur in de kelder aanwezig; er gaat dan een rode lamp branden en iedereen moet dan de kelder uit, aldus de woordvoerster.

„Je moet sowieso nooit in je eentje zo’n kelder in”, vertelt ze. „Het verraderlijke is dat je niet merkt dat je bedwelmd raakt.”

Als je dus in een afgesloten vat met een grote hoeveelheid bier gaat zwemmen, zou het kunnen zijn dat je bedwelmd raakt door het koolzuur. Maar dat heeft niets met de vloeistof te maken, laat staan met het zwemmen.

Ewout Lamé