Internet Weblog van de dag

Burgers bespioneren spionagesatellieten. Marie-José Klaver schrijft in haar weblog Digitale zaken over satellietspotters:

„De kans dat een spionagesatelliet uit de lucht valt en mensen verwondt, is erg klein. Bovendien bestaat een groot deel van de oppervlakte van de aarde uit water. Zo probeerde de Amerikaanse overheid de ongerustheid over een mogelijke crash van een satelliet weg te nemen.

„Niet voor iedereen was deze mededeling geruststellend genoeg. Bezorgde burgers in onder meer Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen weten wat spionagesatellieten doen en volgen de satellieten met behulp van webcams, verrekijkers, telescopen en stopwatches. Dat schreef de New York Times gisteren.

„De satellite spotters of satmobbers volgen de bewegingen van de satellieten en publiceren hun bevindingen op sites als galaxypics.com en GlobalSecurity.org.

Sousveillance wordt deze vorm van omgekeerde spionage genoemd. De controleurs worden op hun beurt weer door burgers gecontroleerd.”

Lees meer uit dit weblog of reageer op dit stukje op nrc.nl/klaver