Internet Weblog van de dag

Satelliet in de ruimte This undated image provided by the European Space Agency ESA shows an artist's rendering of the satellite GIOVE-A, part of the satellite navigation system Galileo. The European Union's troubled Galileo satellite navigation system will be financed from leftover EU funds, EU ministers decided, after Germany and three other countries that had opposed the arrangement relented. Most of the 2.4 billion ($3.56 billion) the EU says is needed to complete the project will come from unspent funds originally earmarked for agriculture, officials said late Friday, Nov. 23, 2007. (AP Photo/European Space Agency ESA) ** EDITORIAL USE ONLY * MANDATORY CREDIT: EUROPEAN SPACE AGENCY ESA * NO SALES ** Associated Press

Burgers bespioneren spionagesatellieten. Marie-José Klaver schrijft in haar weblog Digitale zaken over satellietspotters:

„De kans dat een spionagesatelliet uit de lucht valt en mensen verwondt, is erg klein. Bovendien bestaat een groot deel van de oppervlakte van de aarde uit water. Zo probeerde de Amerikaanse overheid de ongerustheid over een mogelijke crash van een satelliet weg te nemen.

„Niet voor iedereen was deze mededeling geruststellend genoeg. Bezorgde burgers in onder meer Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen weten wat spionagesatellieten doen en volgen de satellieten met behulp van webcams, verrekijkers, telescopen en stopwatches. Dat schreef de New York Times gisteren.

„De satellite spotters of satmobbers volgen de bewegingen van de satellieten en publiceren hun bevindingen op sites als galaxypics.com en GlobalSecurity.org.

Sousveillance wordt deze vorm van omgekeerde spionage genoemd. De controleurs worden op hun beurt weer door burgers gecontroleerd.”

Lees meer uit dit weblog of reageer op dit stukje op nrc.nl/klaver