Hard tegen het Grote Niets in schreeuwen

Garden State. Regie: Zach Braff. Met Zach Braff, Natalie Portman.€ 6,95

Voor zijn eerste film bleef ster, schrijver en regisseur Zach Braff dicht bij huis. Garden State (2004) is vernoemd naar de staat New Jersey, waar hij opgroeide. Braff speelt de werkeloze acteur Andrew die na de dood van zijn moeder terugkeert naar zijn geboorteplaats. Daar ontmoet hij in de wachtkamer van het ziekenhuis de onweerstaanbare Sam (Natalie Portman), die een dwangmatige leugenaar blijkt te zijn. Andrew heeft zojuist de antidepressiva afgezworen waar hij al zijn halve leven aan zit, voorgeschreven door zijn eigen vader, een psychiater. Langzaam leert hij (uiteraard) met Sam om de wereld zonder chemische hulpmiddelen tegemoet te treden.

Maar niet voordat de film in een tamelijke bizarre, overbodige plotwending flink wat tijd kwijt raakt aan een lange tocht naar een diep gat in de grond, waar Andrew, Sam en een druggy vriend hard tegen het Grote Niets in schreeuwen.

Niet volgens de regels van de scenariokunde, maar daarom juist goed gevonden.

Garden State blijft steken tussen publiekvriendelijkheid en een persoonlijkere, donkere benadering. Het makat de film niet minder charmant.