Gooische heiderust op 800 meter van de A1

Restaurant De Goede Gooier ligt in het Gooi, op de hei.

De sfeer is ongedwongen en echt Goois – klanten op leeftijd bestellen als aperitief champagne en whisky.

Neem afslag Huizen/Blaricum, rijdt de heide op en je belandt in een oase van rust. Foto Roger Cremers Nederland, BLaricum, 22-01-2008 Restaurant 'de Goede Gooier' in Blaricum. Op een plek met een wel heel bijzonder en uniek karakter, aan de rand van de Tafelbergse en Blaricummer heide, waar kuddes Schotse Hooglanders en Drentse heideschapen het landschap sieren. Midden in de natuur. Even weg van de dagelijkse beslommeringen.... PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS landschap heide horeca restaurants Cremers, Roger

Je moet reserveren en het kost een paar centen, maar dan ben je ook op een prachtige stek voor een romantische valentijnslunch. Eerst wandelen over de hei langs de Drentse heideschapen en Schotse hooglanders en daarna aanschuiven voor een Goede Gooier Burger of halve kreeft, een glas witte Ollieux Romanis en een Grand Dessert.

Restaurant De Goede Gooier ligt op achthonderd meter van één van de drukste stukjes snelweg van Nederland, de A1 van Amsterdam naar Amersfoort. Maar neem afslag Huizen/Blaricum, rijdt de heide op en je belandt in een oase van rust. Het blijft moeilijk te begrijpen waarom er ook pal naast de snelweg kapitale villa’s staan (en bewoond worden), maar die 800 meter schept voldoende afstand om van het landschap te kunnen genieten.

Dus neem donderdag 14 februari vrij en maak een wandeling met je (nieuwe) geliefde vanaf De Goede Gooier naar het noorden over de Blaricummerheide. De hoogteverschillen die je moet overwinnen op de kronkelende wandelpaden maken duidelijk dat hier de Utrechtse heuvelrug begint – het hele Gooi is onderdeel van deze ‘stuwwal’. Beklim de Tafelberg voor een uitzicht over het halve Gooi, loop langs de rietgedekte schaapskooi naar het zuiden langs de stuifzanden en dan weer terug naar het restaurant.

Of steek vanaf de parkeerplaats de weg over en loop langs het revalidatiecentrum De Trappenberg het bos in. Links richting snelweg ligt het wijkje waar ook Linda de Mol woont, in het midden van het bos vind je een paar eeuwenoude akkers die nog steeds in gebruik zijn.

Eenmaal binnen in De Goede Gooier is het lekker warm en comfortabel. Het is er echt Goois – met mannen en vrouwen op leeftijd die als aperitief champagne en whisky bestellen – maar ook ongedwongen. Wie uitgebreid wil eten kan kiezen voor het driegangenmenu van 34,50 euro of vier gangen voor 43,50. Voorgerechten variëren van 10 (soep van aardappel en knoflook met kaantjes van paling) tot 17,50 euro (halve kreeft met gebakken inktvis en limoenmayonaise). Hoofdgerechten kosten 22 (gebakken zeewolffilet) tot 28 euro (Angus-tournedos) en de toetjes 8 (crème brûlée) tot 13 euro (Grand Dessert).

We kiezen voor veel variatie én de lokale specialiteit. De Goede Gooier Burger is het enige vaste gerecht op de menukaart. Toen de huisburger een keer werd afgevoerd, kwamen de vaste klanten bijna in opstand.

De ‘Burger’ bestaat uit huisgerookte zalm, Hollandse garnalen en gebakken kleine gamba’s op een salade van kreeftenmayonaise. De plaats van het kleffe witte McDonald’s-bolletje wordt ingenomen door twee plakjes knapperig afgebakken filodeeg. Heel lekker, is het oordeel van de elfjarige voetballer na afloop. De overige gerechten die ter tafel komen zijn kreeft, duif en fazant. De kreeft is van de kaart en helemaal goed. De duif en fazant zijn uit het menu en heerlijk mals. De porties vlees en vis zijn niet te groot, wat goed beviel, maar de hoeveelheid groente mag wat ruimer. Het lijkt soms alsof juist de restaurantkoks (en die van bedrijfskantines) de laatsten zijn die nog moeten wennen aan het advies van 200 gram groente per dag.

We sluiten af met een verrukkelijk groots dessert. Met mooie witte wijnen (eerst een fles en daarna nog een glas) komt de rekening op 160 euro voor twee volwassenen en een kind. Dat was het waard.

De Goede Gooier, Crailoseweg 151, www.degoedegooier.nl.Meer weten over vissen en seizoenen: www.visenseizoen.nl