Gerookte zalm en ratatouille

Voor 2 personen:2 zalmfilets van 150 gramzout, olieversgemalen peper1 sjalotje1 teen knoflook1 rode paprika1 aubergine1 courgette 1 klein blikje tomatenpureemespunt tijmrookmot

De animatiefilm Ratatouille is ook populair bij kinderen voor wie lekker eten gelijkstaat aan patat in het kwadraat. De film is culinair verantwoord, want de Amerikaanse topkok Keller diende als adviseur en zag toe op de receptuur. In een eigen creatie combineerde ik ratatouille met zalm gerookt in een rookoven, het handige bakje dat ik al eerder aanbeval. De bron van de rook is rookmot, een soort strooisel. Bij juiste planning zijn de zalm en de ratatouille gelijk klaar. De bereiding is makkelijk.

Koop dikke stukken zalm van gelijk formaat. Strooi zout en peper over de filets, wrijf ze in met olie en laat ze staan om op kamertemperatuur te komen.

Pel en snipper ui en knoflook. Snijd de paprika in stukjes en de aubergine en courgette in blokjes van 1 tot 1,5 centimeter rondom. Verhit 3 eetlepels olie in een pan en bak daarin op laag vuur de snippers ui en knoflook 1 minuut lang. Bak daarna de stukjes paprika en aubergine 5 minuten mee. Dan gaan de blokjes courgette erbij en verder de tomatenpuree (roeren), tijm en een kopje warm water. Laat de ratatouille 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Regelmatig roeren. Giet er zonodig nog wat water bij. Op smaak brengen met zout en peper.

Doe rookmot in de rookoven. Vet het rooster met olie in en leg de zalm erop. Als de randen van de filets dun zijn, vouw ze dan dubbel. Schuif het deksel van het oventje dicht, maar laat een kier open. Zet de rookoven net als een pan op vuur. Wacht tot er rook uit opkringelt, draai dan het vuur laag en schuif het deksel nu helemaal dicht. Laat de zalm een kwartiertje roken.

U kunt er couscous bij eten, of punten Turks brood.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: vijgenjam

    • Annelène van Eijndhoven