Frankrijk mogelijk ook naar Kandahar

Canada is in bespreking met Frankrijk over versterking van de troepenmacht in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar.

„Ik heb tegen mijn Canadese collega gezegd dat we zullen helpen”, zei de Franse minister van Defensie Hervé Morin gisteren na afloop van de eerste dag van een NAVO-bijeenkomst in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Canada dreigt zijn 2.500 militairen uit Zuid-Afghanistan terug te trekken, na 2009, als er geen versterking komt van zo’n duizend militairen van een andere lidstaat.

Minister Morin ontkende het bericht dat Parijs al heeft toegezegd dat er zevenhonderd Franse militairen naar Kandahar worden gestuurd. „Mijn boodschap aan het Canadese publiek is: heb een beetje geduld”, aldus Morin.

Volgens Morin moet er „in groter NAVO-verband” over het Canadese verzoek gesproken worden. Tijdens de NAVO-top in Boekarest, begin april, zou er een definitieve beslissing over genomen kunnen worden. Frankrijk heeft nu zo’n 1.500 militairen in Afghanistan, voornamelijk in de hoofdstad Kabul.

In Parijs arriveert vandaag een Canadese delegatie. Die zou komen voor overleg over versterking van de troepenmacht in Zuid-Afghanistan.

In Vilnius zei de Canadese minister van Defensie MacKay gisteren dat hij bij zijn collega’s begrip had ontmoet voor de Canadese eis. Hij zei ook dat er over de eis niet te onderhandelen viel. Canada zou niet aarzelen om de troepen terug te halen als de NAVO-bondgenoten in gebreke bleven.

De Nederlandse minister van Defensie Van Middelkoop (ChristenUnie) zei gisteren in Vilnius dat hij er bij zijn NAVO-collega’s op had aangedrongen Canada te helpen. Zelf had hij MacKay vooral advies aangeboden.

Nederland was zelf ook lang op zoek geweest naar versterking voor de eigen troepen. Van Middelkoop: „Ik heb gezegd: ‘Als we iets voor je kunnen doen, moet je het zeggen. Wij hebben veel geleerd over hoe je dat doet: onderhandelen als een operatie al aan de gang is. Of je bij sommige landen langs moet gaan of juist niet.’”