Een altaar voor de vermoorde journalist Daniel Pearl

A Mighty Heart. Regie: Michael Winterbottom. Met: Angelina Jolie.€ 19,99. ***--

A Mighty Heart. Regie: Michael Winterbottom. Met: Angelina Jolie.€ 19,99.

Over de vraag of Angelina Jolie goed kan acteren zijn de wetenschappers nog niet uitgediscussieerd. Ze ‘draagt’ A Mighty Heart en heeft met die film verschillende critici tot superlatieven bewogen. Maar echte hoofdprijzen heeft het haar niet opgeleverd, terwijl dit het type dramatische rol is waar actrices meestal met Oscars voor bekroond worden.

A Mighty Heart van regisseur Michael Winterbottom gaat over de dood van journalist Daniel Pearl, die werd onthoofd door moslimfundamentalisten in Pakistan. Jolie speelt Pearls vrouw Mariane die na zijn ontvoering hemel en aarde beweegt om haar man terug te vinden. Daarbij vervalt ze niet haat of bitterheid, zelfs niet nadat ze hoort dat haar man is vermoord.

Op de extra’s in het dvd-menu komen we over de aanpak van Jolie weinig te weten, behalve dan dat ze ’s ochtends vaak als eerste van de cast op de set was. Wel blijkt nog duidelijker wat eigenlijk de bedoeling van het project was. Het is een altaar voor de venerabele journalist Pearl. CNN-coryfee Christiane Amanpour doet een oproep tot steun aan de Pearl Stichting voor journalisten die met de wereldlijke macht in aanvaring komen. Nobele doelen, maar je kunt je afvragen wie dat in de zitkamer wil afspelen.

    • Bas Blokker