ECB laat rente onveranderd op 4 procent

De Europese Centrale Bank heeft ondanks druk van de onrust op de geldmarkten het belangrijkste rentetarief gisteren ongewijzigd gelaten op 4 procent, omdat ze de inflatie wil beteugelen.

De Britse centrale bank, Bank of England, verlaagde de rente gisteren wel, met een kwart procentpunt naar 5,25 procent.

President Jean-Claude Trichet van de ECB maakte bekend dat de inflatie in de eurozone 3,2 procent bedraagt. Het streven van de ECB is om de inflatie onder de 2 procent te houden. Trichet zei dat hij wil voorkomen dat de opwaartse druk op de inflatie lang aanhoudt. Dat weegt voor hem zwaarder dan het dempen van de onrust op de financiële markten, omdat een hoge inflatie gevolgen kan hebben voor de economische groei.

De ECB en ook het Internationaal Monetair Fonds verwachten dat als gevolg van de kredietcrisis de groei in Europa en de VS de komende maanden zal afnemen. Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in Europa erg laag is. Dat brengt het risico van stagflatie met zich mee: hoge inflatie en een stagnerende economische groei.

Trichet waarschuwde daarom in zijn toelichting op het maandelijkse rentebesluit opnieuw voor zogenoemde ‘tweede ronde’-effecten, zoals hogere looneisen door de toegenomen inflatie. De huidige hoge inflatie in de EU wordt veroorzaakt door hoge voedsel- en energieprijzen. De ECB heeft de rente sinds juni 2007 ongewijzigd gelaten. Analisten houden er rekening mee dat de ECB later dit jaar de rente alsnog zal verlagen.

Vorige week verlaagde de Amerikaanse centrale bank de rente met een half procentpunt tot 3 procent . Een week daarvoor had de Fed beleggers al verrast met een onaangekondigde verlaging van 0,75 procentpunt. Het was de vijfde keer sinds september dat de Fed de rente verlaagde.

De Fed wordt in de VS geconfronteerd met een afnemende economische groei, waardoor een recessie dreigt. Ook in de VS gaat de inflatie omhoog, maar de Fed kiest tot nu toe voor het dempen van de onrust.

Keerzijde van de aanhoudende stroom renteverlagingen in de VS, is dat de dollar verder wegzakt ten opzichte van de euro. Dat maakt voor Europese bedrijven export naar de VS duur.

De renteverlaging in Groot-Brittannië laat zien dat de Britse economie meer te leiden heeft van de kredietcrisis dan de rest van Europa. Gouverneur Mervyn King van de Bank of England zei dat zijn bank „een lastige evenwichtsoefening” uitvoert tussen een stijgende inflatie en een dalende Britse pond, een vertragende economische groei en onrust op de financiële markten.