Duels Premier League vanaf 2010 wereldwijd

De Engelse Premier League gaat wereldwijd. Vanaf het seizoen 2010-2011 zullen elk seizoen tien wedstrijden uit de belangrijkste Engelse voetbalcompetitie in het buitenland worden gespeeld. De Engelse voetballiga en de voorzitters van de twintig betrokken clubs hebben gisteren besloten dat vijf steden buiten Groot-Brittannië elk twee wedstrijden per seizoen mogen organiseren.

New York, Peking en Tokio behoren tot de potentiële kandidaten voor de duels. De wedstrijden komen bovenop de reguliere competitie, waardoor elke club 39 wedstrijden zou spelen, in plaats van de 38 nu. De extra duels, die worden bepaald door loting, tellen wel gewoon mee voor de rangschikking. De eerste vijf in de stand zullen bij de loting uit elkaar worden gehouden, zodat de beste clubs over de hele wereld te zien zijn.

Veel coaches zouden gekant zijn tegen de extra wedstrijd, omdat hun spelers al genoeg reizen en te veel wedstrijden spelen. Maar de voetbalbond stelt dat veel clubs nu ook al naar het buitenland trekken voor trainingskampen in januari. Daarom zouden de ‘buitenlandse’ wedstrijden in die periode worden gespeeld.

Manchester United en Liverpool trokken al naar Azië voor een promotietoer. Chelsea bereidde zich afgelopen zomer voor op de competitie in de Verenigde Staten. Voor veel Europese immigranten in de VS is het een unieke gelegenheid om de Europese topclubs aan het werk te zien. Dat zou nu ook in competitief verband kunnen, aldus de clubs.

De Premier League hoopt door de extra aandacht ook opnieuw meer geld voor de televisierechten te krijgen. De huidige deal loopt niet toevallig af in 2010. Het Engels voetbal ontvangt nu 625 miljoen pond (835 miljoen euro) uit overzeese tv-rechten. Alleen al NowTV betaalde 100 miljoen pond voor de rechten in Hong Kong.

De Engelse competitie wordt uitgezonden in 202 landen, goed voor 600 miljoen huishoudens. De wedstrijd tussen Manchester United en Arsenal van afgelopen november werd gevolgd door een recordaantal van 1 miljard kijkers.