Drama waar Mozart zich niet bewust van was

cd klassiek Freiburger Barockorchester: The Last Concertos *****

cd klassiek

Freiburger Barockorchester: The Last Concertos

De muziek van The Last Concertos omspant bijna geheel 1791, Mozarts laatste jaar op aarde. Het Pianoconcert nr 27 KV 595, schreef Mozart bij in zijn oeuvrecatalogus op 5 januari, het Klarinetconcert KV 622 heeft hij voltooid tussen begin oktober en half november.

Het was zijn laatste instrumentale compositie. Op 6 september was in Praag de opera La clemenza di Tito in première gegaan, in achttien dagen voltooid. Op 30 september ging in Wenen Die Zauberflöte in première. Negen weken later, werkend aan het Requiem, was Mozart dood.

Wie in de laatste concerten zoekt naar extra betekenis, emoties en gesublimeerd drama waarvan Mozart zelf zich niet bewust kan zijn geweest , wordt ruimschoots bediend. Vooral in de langzame delen, het breekbare Larghetto in het Pianoconcert en het Adagio in het Klarinetconcert, dat met zijn bijna eindeloze melancholie aansprekender is.

De authentieke uitvoeringen door het Freiburger Barockorchester, fortepianist Andreas Staier en klarinettist Lorenzo Coppola op een instrument met een extra laag register, verplaatsen de luisteraar een vervoerend uur naar 1791.

    • Kasper Jansen