De zaak Holloway

Onrust in Tsjaad, Super Tuesday – nieuws genoeg deze week, en toch was er één thema dat alle andere leek weg te duwen. ‘Tegenwoordig is er elke week wel een rechtszaak van de eeuw,’ staat in Tabloid Justice: Criminal Justice in an Age of Media Frenzy (Rienner, 2007) van drie Amerikaanse academici. Politicoloog Richard L. Fox, rechtsgeleerde Robert W. Van Sickel en socioloog Thomas L. Steiger analyseren in dit verhelderende boek hoe de intensivering van massamedia inwerkt op het rechtssysteem. Sensationalisme strekt zich door de toenemende strijd om kijkers en lezers sinds begin jaren negentig uit tot de kwaliteitsmedia. De massale belangstelling voor legal drama’s met beroemde of beroemd geworden hoofdpersonen (in het boek gaat het onder meer over de zaken rond O.J.Simpson, het vermoorde schoonheidskoninginnetje JonBenet Ramsey en stijlgoeroe Martha Stewart) zorgt voor permanente verslaglegging van juist uitzonderlijke rechtszaken. In de berichtgeving ligt de nadruk bovendien niet op rechtsgang, maar op ‘status, personality, score-keeping and sex/violence tintillation’. Trial by media ondermijnt volgens de auteurs uiteindelijk het vertrouwen in de rechtsstaat en vergroot tegenstellingen.

Voor The Popular Policeman and other cases, Psychological Perspectives on Legal Evidence (Amsterdam University Press, 2005) plozen rechtspsychologen Willem Albert Wagenaar en Hans Crombag 15 controversiële Nederlandse rechtszaken uit. Zij concluderen dat aan bekentenissen en getuigenverklaringen snel teveel belang wordt gehecht. Voor wie dan nog niet genoeg heeft zijn er natuurlijk de boeken van de hoofdrolspelers in het legal drama van afgelopen week: Loving Natalee, a mother’s testament of hope and faith, door Beth Holloway (HarperCollins, 2007), en De zaak Natalee Holloway, van Joran Van der Sloot en Zvezdana Vukojevic (Sijthoff 2007). (MS)