De seksuele bevrijding van het proletariaat

W.R.: Mysteries of the Organism Regie: Dušan Makavejev $29,99 ***--

W.R.: Mysteries of the OrganismRegie: Dušan Makavejev$29,99

Pas als het proletariaat seksueel bevrijd is, zal de maatschappelijke gelijkheid volgen. Vanuit dat perspectief bekeek Servische regisseur Dušan Makavejev in zijn komedie W.R.: Mysteries of the Organism uit 1971 de Amerikaanse samenleving, de liefde en de relatie tussen Joegoslavië en de Sovjet-Unie. De film begint als een documentaire over de psychoanalyticus Wilhelm Reich, maar schiet al snel alle kanten op. In collagestijl vertelt Makavejev hoe een vrijzinnige Joegoslavische het aanlegt met een gefrustreerde Rus die Vladimir Iljitsj heet – net als Lenin. Hippiefilosofie en amateurtoneel volgen. Toch blijft het fascinerend te zien hoe de montage steeds verrassende verbanden legt: tussen fascisme en seksuele onthouding, tussen therapie en revolutie, tussen romantiek en kunstschaatsen. Als een Amerikaanse vrouw bijna klaar is een afgietsel te maken van een stijve penis, verschijnt opeens Stalin, in archiefbeelden, om plechtig te verklaren dat de eerste fase van het communisme is voltooid. Het was een visie op het dialectisch materialisme die niet goed viel bij de autoriteiten. „Met W.R. won ik een enkele reis naar het buitenland”, zegt Makavejev in de geestige autobiografische korte film die als extra aan de dvd is toegevoegd.