De opkomst van de kokendwaterkraan

Thee, instant noodles, cup a soup: dit alles en nog veel meer roept om stante pede kokend water. Dat kan met de Quooker.

Nu trek in koffie of thee, in nog geen twee tellen een kopje vol.

Wat een merkwaardig product, dacht de Nederlandse natuurkundige Henri Peteri toen hem een zakje poeder werd getoond. Het was 1970 en hij was een van de eersten die ‘cup a soup’ onder ogen kreeg.

Merkwaardig, niet omdat het vijf seconden kostte om het poeder voor 95 procent te rehydreren. Maar omdat er water bij moest uit een ketel die vijf minuten op het vuur moest staan. Waarom hebben we thuis geen kokend water uit de kraan, dacht hij en nam ontslag bij Unilever. Peteri ging zich wijden aan de verwezenlijking van zijn idee: een kraan waar kokend water uitkomt. Immers, zonder zo’n voorziening zou instant soep nooit instant kunnen zijn.

De praktijk was weerbarstig en drie jaar later was zijn geld op. Maar Peteri was een doorzetter. Niet voor niets was hij een van de weinigen die het in 1941 was gelukt per kano vanuit Katwijk het bezette Europa te ontvluchten en na 56 uur peddelen Engeland te bereiken. Gemotiveerd door enthousiaste vrienden en kennissen aan wie hij de eerste serie kokendwaterkranen had verkocht, ging Peteri door. Maar na het afsluiten van de zevende hypotheek op zijn woonhuis werd de uitvinder in 1978 gedwongen om zijn project te stoppen.

Midden jaren tachtig sloot Henri Peteri’s zoon Niels zijn rechtenstudie af en dook hij samen met zijn vader de kelder in om het project nieuw leven in te blazen. Pas in de jaren negentig, toen ook de andere zoon Walter tot de zaak was toegetreden, begon de inmiddels tot ‘Quooker’ gedoopte kokendwaterkraan voorzichtig de Nederlandse markt te veroveren. Inmiddels hebben meer dan 100.000 huishoudens een Quooker in de keuken.

De Quooker bestaat uit een roestvrijstalen reservoir met een verwarmingselement en een thermostaat. Door de hoog-vacuüm isolatie voelt dit reservoir koud aan, ondanks dat het water binnenin heter dan 100 graden Celsius is.

Een ingebouwd, zelfreinigend koolstoffilter verwijdert eventuele bijsmaakjes uit het leidingwater. De Quooker is ideaal voor het bereiden van thee, oploskoffie, instant soepen en babyvoeding, maar ook handig om kaarsvet te verwijderen, messen die niet in de afwasmachine mogen te reinigen, de snijplank na het hakken van de kip schoon te maken en tenslotte bespaart de Quooker tijd bij het koken van rijst, pasta of aardappelen en groenten.

‘Kokend water uit een kraan’, klinkt gevaarlijk, maar het vervaarlijk gegrom dat uit de kraan komt en aan het water voorafgaat, doet iedere hand terug wijken. De straal kokend water uit de Quooker is veiliger dan een vallende waterkoker of theepot. Inmiddels is de kokendwaterkraan geëvolueerd. Zo is er nu de energie-, water- en ruimtebesparende Quooker Combi, die naast kokend water ook voor warm water in de keukenmengkraan zorgt.

In maart 2008 verschijnt er een nieuwe loot aan de Quooker-stam, de Combi+ die naast technisch geavanceerder, ook een stuk slanker is dan de ‘gewone’ Combi.

Ruud van Marion

De goedkoopste Quooker kost 875 euro. Meer info en demonstratiefilmpje via nrc.nl/economie