De ideale oeverloze vergaderketel

Een tomaat past goed in een fonduekom bestemd voor chocolade. de keuken foto Wouter Klootwijk Klootwijk, Wouter

In een Vietnamees restaurant moesten de gasten hun eigen soep koken. Ze kregen heet water op tafel met een vuurtje er onder en wat dingetjes om in het water te doen en dan op te eten.

Het hoogtepunt komt op het eind, zeiden vrienden. Dan drink je de bouillon die rijk is aan alle smaken door elkaar van de dingetjes die je eerder in het water deed. De bouillon is de beloning.

Vietnamees fonduen. Deed je het voor het eerst en fonduede je later bij een Chinees dan dacht je dat de Chinezen het van de Vietnamezen hadden gepikt. Maar iedereen in Azië doet er aan.

Thais fonduen kan ook en het is telkens hetzelfde op de sauzen na. De dingetjes die je uit de hete bouillon vist, stukjes vlees, paddestoelen, garnalen, noedels, in een schepnetje of aan een vork, worden daarna besmaakt met een sausje. Typisch Vietnamees is een zoute vissaus, beweren tientallen culinaire publicisten op het internet, Chinese sauzen zijn zoeter, zeggen ze.

En typisch Azië is de ‘hot pot’. Een houtskoolvuur onderin, of een bakje brandpasta, een gel van alcohol. Boven het vuur een taps toelopende schoorsteen en rondom de schoorsteen een O-vormige vijver met heet water of hete bouillon. Je hoeft voor zo’n als religieus relikwie ogende kookketel niet per se naar een Chinese winkel, Europese kookwinkels verkopen ze ook, alleen duurder dan de Chinees. Zie bijvoorbeeld www.kookwinkel.nl waar er een wordt aangeboden voor 50 euro, roestvrij staal. Deze webwinkel heeft ook twee andere fonduestellen. Een gietijzeren pannetje op een vuurtje (40 euro) en een wit aardewerken stelletje, een kom op een theelichtje (14 euro). Het zijn chocoladefonduestellen. Ze houden gesmolten chocola warm. Je doopt er een stuk koek in of een stuk peer, dan heb je peer met warme chocola er omheen of een warme chocoprins.

Een zelfde aardewerken chocoladesmelter vond ik in de horecawinkel Sligro, waar hij maar 2.65 euro kostte. Ik kocht hem niet voor chocola maar om te bezien of je er ook kleinschalig Vietnamees in kan knoeien. Het gaat uitstekend, mits je er vier waxinelichtjes onder laat branden voor voldoende hitte, dat past net. Aziatisch fonduen kan met veel meer kookgerei. Ook in een grote theepot op een vlammetje. Na lang en beweeglijk tafelen word je beloond met afwaswatertroebele maar heerlijke bouillon die je zo uit de tuit van de theepot in een kommetje schenkt.

Stuntkruideniers Aldi en Lidl bieden regelmatig kookgerei aan, maar altijd maar eventjes. Ik kocht bij Lidl onlangs voor 15 euro een fantastisch fonduestel met een roestvrijstalen pan waarin een aardewerken kom past voor au bain Marie fonduen (gesmolten kaas, waar het begrip fondue vandaan komt). In alleen de pan gaat bouillonkoken subliem op een alcoholfik in een brandertje er onder. Nu niet te koop maar dat kan zo weer komen. De stuntsupers herhalen vaak na een tijdje aanbiedingen en kondigen het telkens op tijd aan op hun websites (aanstaande maandag een aardappelpureeknijper bij Lidl voor tien euro).

Bouillonkokerij aan tafel kan uren duren. En zo kom je er op. Het roestvrijstalen Aziatische fonduekasteel met schoorsteen, dat geschikt is voor gebruik door veel personen, is de ideale vergaderketel. Elke woensdag, jaren geleden, een oeverloze redactievergadering bij een weekblad waar ik werkte. Boze herinnering. De praatverslaafden. Al die woorden en elke week dezelfde. Had ik het eerder bedacht. Met zo’n kooktoestel in ons midden hadden we op het laatst gezamenlijk tenminste ook nog iets tot stand gebracht. Een rijke bouillon.

Wouter Klootwijk