De Bibob is de boeman van de Wallen

Veel Amsterdammers namen het gisteren op voor de Wallen. Ze zijn bang dat de gemeente de gezelligheid laat verdwijnen.

Prostituees, ondernemers en buurtbewoners trekken van Casa Rosso naar de Dam in Amsterdam. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Demonstratie van ondernemers op de Wallen tegen de nieuwe regels Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 080207 Boyer, Maurice

Natuurlijk zijn ze boos. Maar ze wilden gisteravond ook laten zien hoe gezellig het is op de Amsterdamse Wallen. Dus hadden ze roze ballonnen en toeters bij zich. En zong een lokaal bekende zanger over al het prachtige vertier in Amsterdam, zoals Yab Yum en Casa Rosso. En wat is Amsterdam zonder de ramen, vroeg de zanger zich af, waar de meisjes met „heel veel plezier” werkten.

Maar al die mooie uitspanningen en die echte Amsterdamse gezelligheid verdwijnt door de plannen van de gemeente. Weg rood licht. Weg toeristen. Weg sfeer.

Daarom staan honderden mensen deze avond voor sekstheater Casa Rosso op de Wallen. Want als het aan de gemeente ligt, gaat dit sekstheater dicht. Net als de Bananenbar, en een aantal peepshows en een handjevol sekswinkels. En vorig jaar kocht de gemeente al achttien panden van seksondernemer Charles Geerts. Daarmee verdwenen in een klap tientallen ‘ramen’.

Prostituees, ondernemers, buurtbewoners, allemaal gebruiken ze dat ene woord: Bibob, de wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur. Dat is hun vijand. Ze weten niet allemaal wat het precies inhoudt, maar ze weten wel dat door die wet van hun buurtje niets meer over blijft.

Is er het vermoeden dat een vergunning misbruikt kan worden voor criminele activiteiten, dan krijgt de ondernemer geen vergunning. Volgend jaar moeten alle ondernemers op de Wallen gescreend zijn aan de hand van die wet.

Vanaf Casa Rosso loopt een optocht naar de Dam. Het is een bonte stoet. Ondernemers, buurtbewoners, prostituees en een enkele verdwaalde toerist. Af en toe roepen ze een leus tegen burgemeester Cohen en wethouder Asscher, de uitvoerders van de Bibob.

Op de Dam klimt woordvoerder Wim Boef, rode broek, wollen jas, op een bankje. Hij kijkt tevreden om zich heen. De Wallen? De diamant van Amsterdam, zegt hij. Aan een koordje om zijn nek hangt een megafoon. Dit is een geweldig signaal aan de politiek, roept woordvoerder Boef door de megafoon. „Handen af van de Wallen.” De toehoorders juichen en klappen. Volgende week, belooft Boef, gaan we naar Den Haag. „We hebben al heel veel handtekeningen verzameld. Die gaan we ze geven.” Dan volgt een minuut stilte.