Corporaties stemmen in met nieuw plan financiering wijken

Rotterdam. De woningcorporaties hebben gisteren ingestemd met een aangepast plan voor de financiering van extra investeringen in de veertig probleemwijken die door minister Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) zijn aangewezen. Zij willen hiermee tegemoetkomen aan bezwaren van de minister. Die dreigde met een extra heffing omdat een eerder corporatieplan volgens haar te weinig geld opleverde. Volgens voorzitter Van Leeuwen van koepelorganisatie Aedes heeft Vogelaar nu ”geen enkele reden meer uitvoering te geven aan haar dreiging”. Als ze dat toch doet, is volgens Van Leeuwen ”de ellende niet te overzien”. Vogelaar liet weten het nieuwe plan te ”bestuderen”. Belangrijk onderdeel is dat de corporaties die in de probleemwijken actief zijn de beschikking krijgen over extra geld uit een `corporatie-wijkenfonds`. Ze hoeven daarover tien jaar lang geen rente te betalen. Uitgaande van een rente van vijf procent levert dat een rentebesparing van 750 miljoen euro op. Die 750 miljoen euro komt overeen met het bedrag dat minister Vogelaar en Aedes vorig jaar september hebben afgesproken. Via het wijkenfonds wordt in feite geld overgeheveld van de corporaties van buiten de probleemwijken naar corporaties in deze wijken.