Citotoets zenuwen de baas

Volgende week zullen op 6300 basisscholen de kinderen in groep acht de Citotoets maken. Paula Hoorn (11) is een van hen.

Paula is niet erg zenuwachtig. „Vorig jaar scoorde ik 88 bij de Entreetoets -een voorproefje van de Citotoets.” 88 is heel hoog. „Het opvallende is dat ik als laatste klaar was. Een ander meisje dat ook de 45 minuten per toets benutte, scoorde ook zo hoog.” Paula kreeg een briefje mee naar huis met een advies; zij mag naar het Gymnasium. Toch is het moment van de Citotoets belangrijk, vindt Paula. „Het is je laatste tijd op een school waar je de oudste bent. Straks ben ik weer brugpieper en is alles nieuw. De Cito en de Entree maken nou net iets duidelijker wat je kan en dat bepaald wel waar je heen gaat. Ik vind het goed dat het er is. Dat niet alleen je meester die beslissing neemt.” Vanavond heeft Paula een feestje bij iemand in de buurt met de '8ste groepers’. „We gaan dansen en spelletjes doen.” Ontspannen voordat de Cito-week begint. Slim. Heeft Paula nog meer tips? „Je vooral niet druk maken en vroeg naar je bed gaan. Gebruik voor elke toets alle tijd, ook al is een ander eerder klaar. En zorg dat U een masseur bij de hand heeft - voor de nekspieren.”