‘Boerkaverbod is nutteloos’

Een verbod op boerka’s, nikabs en bivakmutsen in het openbaar vervoer is nutteloos en onwerkbaar. Dat schrijft brancheorganisatie Mobis in een brief aan minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat). De ministerraad bespreekt vandaag het boerkaverbod in het openbaar vervoer. Met zo’n – juridisch gecompliceerd – verbod wil het kabinet tegemoet komen aan een Kamermotie uit 2005 voor een algemeen boerkaverbod. Mobis ontkent dat boerka’s problemen veroorzaken op het punt van veiligheid of zwartrijden. In de grote steden worden ze hooguit drie keer per jaar gesignaleerd, zegt een woordvoerder. Heeft de boerka-draagster een abonnement, dan moet ze een aparte pasfoto tonen, of een strippenkaart kopen. De VVD noemt de kabinetsplannen een slap aftreksel van een boerkaverbod in de openbare ruimte. De PVV eist ook een boerkaverbod in auto, moskee en huis op straffe van maximaal twaalf dagen cel of 3.500 euro boete. (NRC)