`Boer zoekt vrouw` versterkt stadse vooroordelen

Rotterdam. De kijkcijferhit Boer zoekt vrouw versterkt de vooroordelen van stedelingen over boeren. Stadsbewoners die naar dit KRO-programma kijken denken vaker dat boeren behoudend, gesloten, gelovig en ouderwets zijn. Onder stedelingen die niet kijken leeft dat beeld veel minder. Dat blijkt uit een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De resultaten van deze studie worden vanmiddag gepresenteerd.

”De conclusies vind ik nogal verrassend”, zegt Henk Westerik, een van de onderzoekers. ”Boer zoekt vrouw wil juist een gevarieerde kijk bieden op het boerenleven. Er doen gelovige en niet-gelovige boeren mee, sommigen zijn hoogopgeleid, leiden hun boerderij als een bedrijf en hebben geen conservatieve ideeën.”

Volgens Westerik pikken kijkers juist die beelden op die aansluiten bij datgene wat ze al weten. Op het platteland versterkt Boer zoekt Vrouw juist het positieve beeld over het boerenleven. Plattelanders focussen volgens de onderzoeker meer op de schoonheid van het boerenbestaan: het leven dichtbij de natuur en met dieren. Afgelopen zondag keken bijna 4,4 miljoen kijkers naar Boer zoekt Vrouw.