Blijf proberen de wereld te verbeteren

Herkenbaar hoe idealistische plannen veranderen door de realiteit van het werken op het Afrikaanse platteland (nrc.next, 6 februari). Eind 2007 heb ik zelf een co-schap afgerond in Macha, een dorp in het zuiden van Zambia. Ook daar heb ik met het oog op de toenemende moeder- en kindsterfte een onderzoek gedaan naar de werkzaamheden van de traditional birth attendants (tba`s). Tba`s zijn vooral in landelijke gebieden in Zambia erg belangrijk, omdat zij thuisbevallingen begeleiden - voor zwangere vrouwen vaak een reden om thuis te blijven. Deze zorg moet natuurlijk wel goed zijn. In Macha zijn sommige tba`s vijftien jaar geleden opgeleid, hebben sindsdien geen onderwijs meer gehad en knippen nog steeds met dezelfde roestige schaar een navelstreng door. Broodzakjes zijn een goed alternatief bij gebrek aan plastic handschoenen.

In Macha heb ik er met ingezameld geld voor gezorgd dat er weer een voorraad handschoenen was, en dat er een opfriscursus werd opgezet.

Helaas is zo`n eenmalige financiering geen oplossing voor het veel grotere probleem waar een groot deel van de gezondheidszorg in landelijke gebieden in Zambia mee kampt: gebrekkige infrastructuur, en een tekort aan geld en materiaal. Er zijn volop goede ideeën, maar er is een gebrek aan middelen om duurzame verbetering te verwezenlijken. Ik hoop dat we met initiatieven zoals die van de drie studenten uit het artikel, toch zullen blijven proberen om `de wereld te verbeteren`.