‘Bhutto niet door kogels gedood’

Benazir Bhutto is niet overleden door kogels die zouden zijn afgevuurd vlak voor de bomaanslag van 27 december vorig jaar. Tot die conclusie komt Scotland Yard, de Britse politiedienst die op verzoek van de Pakistaanse regering de dood van Bhutto heeft onderzocht.

Ook de Pakistaanse regering kwam al tot de conclusie dat Bhutto niet door kogels werd gedood. Maar aanhangers van Bhutto, die op het moment van de aanslag campagne voerde voor de verkiezingen, zeiden dat haar dood mede de schuld was van haar concurrent, president Pervez Musharraf. Die zou opzettelijk de beveiliging van Bhutto hebben verzwakt, waardoor een scherpschutter in haar buurt kon komen. Volgens Bhutto’s partij wees Musharraf met opzet de bom als doodsoorzaak aan om de verantwoordelijkheid van de overheid voor de slechte bewaking te verdoezelen.

Volgens Scotland Yard is Bhutto omgekomen doordat ze bij haar val haar hoofd stootte. Die val was het gevolg van de schokgolf na de explosie. De Britten constateren ook dat er bij de aanslag in Rawalpindi slechts één bom ontplofte. Aanhangers van Bhutto hebben steeds gezegd dat het om twee bommen ging.

De partij van Bhutto trekt de conclusies van Scotland Yard in twijfel. Volgens een woordvoerder liepen de Britten aan de leiband van de Pakistaanse politie. Ze mochten alleen speuren naar de doodsoorzaak van Bhutto. Haar partij gaat er nog steeds van uit dat ze is doodgeschoten.

Gisteren meldde de Pakistaanse politie opnieuw twee mannen te hebben gearresteerd in verband met Bhutto’s dood. Eerder werden ook al twee arrestaties verricht.

Na de aanslag op Bhutto braken in Pakistan ernstige rellen uit. Daarbij kwamen de afgelopen weken meer dan veertig mensen om het leven. De onrust in het land leidde ertoe dat de parlementsverkiezingen werden uitgesteld tot 18 februari. (AP, AFP, Reuters)