Amerikaanse dollars in de brievenbus

Soms zijn er van die berichten waarvan je aanvoelt dat er iets niet klopt. Neem het persbericht van de Amerikaanse Kamer van Koophandel deze week. De Amerikaanse directe buitenlandse investeringen in Nederland bedroegen in 2006 bijna 33 miljard dollar (22,8 miljard euro), meer dan de buitenlandse investeringen van de VS in Azië of in Canada en Mexico. Geen enkel ander land ter wereld kreeg zoveel Amerikaanse investeringen als Nederland.

In 2007 nam dat verder toe. Tot september 2007 bedroegen de investeringen van de VS in Nederland maar liefst 52 miljard dollar. „Als het om Amerikaanse investeringen gaat, heeft Nederland het nog nooit zo goed gehad”, aldus de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Dat zijn fenomenale bedragen. De 52 miljard in 2007 zou goed zijn voor bijna eentiende van het bruto binnenlands product van Nederland. Of is (voor inflatie gecorrigeerd) drievijfde van de 88 miljard dollar aan investeringen die na de Tweede Wereldoorlog via het Marshallplan Europa weer uit het slop moesten trekken.

Dat kán niet waar zijn.

Eerst dit: de Amerikanen liegen niet, maar ze stellen de werkelijkheid mooier voor dan zij is. De bedragen van de Kamer van Koophandel betreffen zogeheten stroomcijfers (waarbij niet duidelijk is welk deel van het geld daadwerkelijk in Nederland blijft). Ten tweede: de directe investeringen volgens de VS zijn inclusief geldstromen in bijzondere financiële instellingen. Dat betekent dat ook alle verschuivingen van Amerikaanse moederbedrijven naar Nederlandse dochters meetellen. En laat Nederland dankzij het gunstige fiscale klimaat nou juist erg aantrekkelijk zijn voor dit soort brievenbusfirma’s. Nederland als draaischijf voor mondiale geldstromen dus. Niet voor niets publiceert De Nederlandsche Bank de investeringen altijd in- én exclusief deze bijzonder financiële instellingen.

Natuurlijk is er ook echt geld dat vanuit de VS naar Nederland komt. Maar ook daarmee gaat het minder goed dan de Amerikanen ons willen doen geloven.

De totale buitenlandse investeringen (exclusief de bijzondere financiële instellingen) zijn afgenomen van 377 miljard euro in 2005 naar 368 miljard in 2006. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de Amerikanen een groter deel van die investeringen voor hun rekening nemen. Maar nee, ook de Amerikanen trekken zich terug: de cumulatieve directe buitenlandse investeringen in Nederland daalden van 68 miljard euro in 2005 naar 67 miljard.

Het woord investering is op de deze manier nogal aan inflatie onderhevig.