Alles over Japanse cinema

Ooit gehoord van Tony Takitani? Kazuhiro Soda? Koji Wakamatsu? Nee?

Tony Takitani is een film en de twee anderen zijn regisseurs. Het is allemaal terug te vinden op Midnighteye.com, zonder twijfel een van de meest complete en toegankelijke sites over Japanse cinema buiten Japan.

Sinds 2001 worden op deze niet-commerciële website interviews, film- en boekrecensies en achtergrondverhalen over Japanse cinema gepubliceerd. Door liefhebbers mét en zonder journalistieke achtergrond.

Het niveau van verslaggeving ligt hoog en dat is niet in de laatste plaats te danken aan Tom Mes, de van oorsprong Rotterdamse oprichter van Midnighteye – hij woont nu in Parijs. De site ziet er goed uit en is zeer overzichtelijk geordend. En er is een schat aan kennis te vinden: van de eindejaarslijstjes over het beste en slechtste in Japanse cinema, tot artikelen over ‘Pioniers van de Japanse animatie’ en de ‘Erotische nachtmerries van Tetsuji Takechi’. En een stuk over de vraag wat Japanse cinema eigenlijk anders maakt dan de rest van de Aziatische cinema.

Op de kalender is te zien waar hier in de buurt meer Japanse films kunnen worden bekeken. Behalve zojuist in Rotterdam en op dit moment op de Berlinale is dat tussen 12 en 16 maart tijdens het Asian Film Festival in het Franse Deauville. En natuurlijk in november op het Dejima Japanese Film Festival in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Onbekendheid met de Japanse cinema is een jaloersmakende eigenschap. Want dat betekent dat je al dat moois nog kunt gaan ontdekken. En deze site is daarvoor een mooi begin.

http://www.midnighteye.com