Afrikaanse gitaarriffs en clavecimbel

cd pop Vampire Weekend: Vampire Weekend ****-

cd pop

Vampire Weekend: Vampire Weekend

De nieuwe band Vampire Weekend, uit Brooklyn, onttrekt zich aan de New Yorkse stereotypen. Hier geen stoffig haar met Leger des Heils-outfit, en chaotische, muzikale uitspattingen. De muzikanten van Vampire Weekend omarmen de ‘preppy-look’ (collegetruien en penny-shoes) en spelen transparante popliedjes. Ook in de teksten speelt grote-stadsneurose geen rol. Zanger Ezra Koenig kiest het vocabulaire van de lifestyle-glossy: van Louis Vuitton tot kreeftenpoot en ‘krijtstreep’.

Maar wat Vampire Weekend tot een verrassing maakt is de vrijheid die de groep binnen het popliedje heeft gevonden. De hoge opgewonden stem van Koenigs balanceert op een gewaagd bouwsel van kortaffe Afrikaans klinkende gitaarriffs, marcherende drums, en vogelgeluiden nabootsende koorzang (in Blake’s Got A New Face) of zelfs iets ongebruikelijks als een cellosolo of klavecimbelloopje.

De groep is vergeleken met Talking Heads, om de Afrikaanse invloeden, maar de muziek van Vampire Weekend klinkt afgeronder en milder. Bovendien zijn de Afrikaanse gitaarloopjes geen statement, maar, zo te horen, een toevallige vondst. Net als de klavecimbel geen verwijzing is naar barokmuziek maar het resultaat van het zoeken naar een ‘eigen’ geluid. Daar is men op subtiele wijze in geslaagd.