AEX-fonds presteert matig

De grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven groeien minder snel dan hun buitenlandse concurrenten. Wel zijn ze op korte termijn winstgevender, maar dat komt vooral omdat ze minder investeren in groei. Dat blijkt uit een onderzoek dat adviesbureau Accenture gisteren publiceerde. Accenture heeft de 23 AEX-fondsen vergelijken met hun 165 belangrijkste mondiale concurrenten. In het onderzoek analyseert Accenture de prestaties van de 6.000 grootste bedrijven ter wereld.

Geen enkele Nederlandse onderneming hoort thuis in het rijtje van best presterende bedrijven. In hun eigen sector behoren alleen chipmachinefabrikant ASML, staalconcern Arcelor Mittal en uitzendketen Randstad tot de top, maar zij zijn nog weinig stabiel in hun prestaties. Nederlandse bedrijven blijken minder te investeren in opkomende markten, waar veel meer groei te verwachten is dan in de verzadigde westerse markten, waar veel Nederlandse bedrijven voor hun omzet van afhankelijk zijn.

Een aantal Nederlandse bedrijven stutte zijn beurskoers door beleggers te belonen via aandeleninkoop en superdividenden. Maar concurrenten die meer investeren in groei van de onderneming, presteren ook op de beurs op lange termijn beter, constateert Accenture.

AEX-fondsen: pagina 16