AEX-bedrijven blijven achter bij concurrenten

De grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven groeien minder snel dan hun buitenlandse concurrenten. Wel zijn ze op korte termijn winstgevender, maar dat komt vooral omdat ze minder investeren in groei.

Dat blijkt uit een onderzoek dat adviesbureau Accenture gisteren publiceerde. Accenture heeft 23 AEX-fondsen vergelijken met hun 165 belangrijkste mondiale concurrenten. In zijn wereldwijde onderzoek naar High Performance Businesses onder de 6.000 grootste bedrijven in de wereld probeert Accenture te analyseren hoe de best presterende ondernemingen zich onderscheiden.

Geen enkele Nederlandse onderneming hoort thuis in het rijtje High Performers. In hun eigen sector behoren alleen chipmachinefabrikant ASML, staalconcern Arcelor Mittal en uitzendketen Randstad tot de top, maar zij zijn nog weinig stabiel in hun prestaties.

Nederlandse bedrijven doen minder fusies en overnames en blijken minder te investeren in opkomende markten, waar veel meer groei te verwachten is dan in de verzadigde westerse markten waar veel Nederlandse bedrijven voor hun omzet van afhankelijk zijn.

Een aantal Nederlandse bedrijven stutte zijn beurskoers door beleggers te belonen via aandeleninkoop en superdividenden. Maar concurrenten die meer investeren in groei van de onderneming, presteren ook op de beurs op lange termijn beter, constateert Accenture.

Het bureau is het onderzoek onder de AEX-fondsen begonnen, omdat sinds 2000 de index 25 procent achterloopt ten opzichte van de andere grote westerse beursindexen en veel van deze bedrijven door buitenlanders zijn opgekocht of worden lastiggevallen door activistische aandeelhouders.