Aartsbisschop: sharia komt er

De aartsbisschop van Canterbury en leider van de Anglicaanse kerk, Rowan Williams, acht de invoering van aspecten van de islamitische wetgeving (sharia) in Groot-Brittannië „onvermijdelijk”. Dit zei Williams gisteren in een radio-interview voor de BBC. De aartsbisschop riep op tot „constructieve aanpassing” aan moslimgebruiken rond echtelijke conflicten en op financieel gebied. Desgevraagd motiveerde Williams een selectieve overname van de sharia uit oogpunt van sociale cohesie. Het is niet alsof Groot-Brittannië daarmee een „vreemd en rivaliserend systeem” binnenhaalt”, zei hij. Volgens de officiële reactie van de Britse premier Brown zijn al enkele wettelijke aanpassingen gedaan rond bijvoorbeeld zogenoemde ‘moslimhypotheken’. Verdere integratie van de sharia in wetgeving en het civiele recht acht Brown niet wenselijk. Meerdere moslimgroeperingen in Groot-Brittannië reageerden opgetogen na de uitlatingen van Williams. (BBC, Reuters)