3 kijken

Berichten uit de kou

www.pooljaar.nl

Voor wie het nog niet wist: dit jaar staat in het teken van de poolgebieden. Tijdens het International Polar Year wordt het leefgebied van ijsberen, pinguïns en andere bewoners van de koude regionen der aarde grondig onderzocht. Onderzoekers hijsen zich in thermokleding en gaan op expeditie. Hun avonturen kun je hier volgen, compleet met korte filmpjes. Bijvoorbeeld over toerisme op de Noordpool. Na de Costa Brava en andere zonnige bestemmingen is het nu de beurt aan de Noordpool. Het toerisme is hier enorm gegroeid, van een paar duizend bezoekers in 1985 tot meer dan 30.000 in 2007. De onderzoekers zoeken uit wat dit betekent voor de omgeving. Op hun blog een filmpje van hun onderkomen bij het Russische station Bellingshausen. Er wordt gezongen en gedronken, want ja, ook op de Noordpool geen gebrek aan wodka en sauna’s. (MB)

Met bijdragen van Marieke Buijs, Freek Schravesande en Janet van der Vaart