Zo gaat dat: niemand zegt wie relschopper was

Het nieuwjaarsfeest in het Utrechtse Woudenberg liep danig uit de hand. Nog steeds is onduidelijk wat er gebeurde. Woudenbergers verlinken hun buurman liever niet.

Zoals elk jaar had een groot deel van de Woudenbergers zich tijdens de jaarwisseling bij winkelcentrum De Poort verzameld. De mist was zo dicht dat je het vuurwerk aan de overkant van de straat niet kon zien. In tegenstelling tot vorig jaar was oudejaarsdag rustig verlopen. Maar om half één ’s nachts sloeg tot verrassing van politie en gemeente de vlam toch in de pan. De politie werd belaagd met flessen, vuurwerk en stokken. Twee agenten raakten gewond. De ME moest uitrukken en voerde charges uit.

Ruim een maand later weten politie en gemeente nog altijd niet wie de daders zijn. Er is nog niemand aangehouden. Toch kennen de meeste Woudenbergers wel iemand die erbij was. Alle 3.300 huishoudens van het dorp bij Amersfoort hebben een brief gekregen met een oproep aan getuigen om zich te melden, eventueel anoniem. Er is nog nauwelijks respons gekomen.

Het zou om een groep van honderd man gaan, anderen zeggen tweehonderd. Waarschijnlijk waren het twintigers en juist niet de jongeren die de gemeente al langer in de gaten hield. Misschien zaten er ook sensatiezoekers bij uit omliggende dorpen als Scherpenzeel en Zeist, omdat Woudenberg in de regio naam heeft als het om nieuwjaarsrellen gaat.

De winkeliers in De Poort weten wel waarom het onderzoek na een maand nog altijd niets heeft opgeleverd. Het is een klein dorp. Je gaat je buurman niet verlinken.

Anna Mulder staat een sigaretje te roken voor het magazijn van Brouwers Mode, honderd meter van De Poort vandaan. Ze was er niet bij, maar ze kent wel vijf mensen die er stonden. „Er stonden ook ouders bij van jongeren die zich misdroegen. Door de mist is het onduidelijk wat er nu precies gebeurde. Er zijn veel verschillende verhalen. Maar in elk geval vinden veel jongeren het wel stoer, ME in Woudenberg. Misschien dat er ook wel te heftig is gereageerd door de politie.” Dat vindt ook de verkoopster bij tabakszaak van Daatselaar, verderop in de straat. „Tss, rellen… Allemaal overdreven gedoe. Ik ken al die jongens die er waren. Je moet daar geen politieauto neerzetten tijdens Oud en Nieuw, dan lok je het uit.”

Locoburgemeester Judith Ravestein schiet uit haar slof als ze hoort van dergelijke reacties. „Wat? Het moet niet gekker worden! Die politieagenten moesten vrezen voor hun leven. Alsof we het leuk vinden om mensen op te pakken.”

Woudenberg verenigt veel verschillende kerkgemeenschappen in zich – bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kregen ChristenUnie en SGP 24 procent van de stemmen. Maar volgens Ravestein zijn het niet per se de jongeren uit streng christelijke huishoudens die uit de ban springen met de jaarwisseling. „Het profiel van de Woudenbergse jeugd verschilt niet van die in andere dorpen. Er is inderdaad een groep die zich niet weet te vermaken en rondhangt, vaak met veel alcohol, en daar werken we hard aan. Maar die groep is niet anders dan in andere plattelandsgemeenten. Het waren bovendien, tot onze schrik, nu twintigers die zich misdroegen.”

Bloemist Michel de Jong heeft nu 15.000 euro schade geleden. Zijn kiosk die aan de Poort staat, moet het wel vaker ontgelden tijdens de jaarwisseling. Hij is eraan gewend geraakt. „De onrust is traditie. Wat thuis niet mag, mag met nieuwjaar op de Poort wel. Zo redeneren veel Woudenbergers.”

Natuurlijk vindt De Jong het vervelend dat er nog altijd veel onduidelijkheid is over de rellen. Maar zo gaat dat in het dorp, zegt hij. „Het komt wel een keer naar buiten. Een paar jaar geleden was er ook een raam van mijn kiosk gesneuveld en er zat een gat in mijn plafond. Niemand vertelde wie het had gedaan. Na anderhalve week kreeg ik een anoniem telefoontje van de dader. Hij baalde er enorm van en wilde de schade betalen, zolang hij anoniem bleef. Dat heb ik gerespecteerd. Ik heb hem ontmoet, ik weet wie het is, hij komt nog af en toe in de zaak. Hij heeft me betaald en omdat hij zich er zo rot over voelde, mocht ik op zijn kosten een weekendje met mijn vrouw naar het buitenland. Misschien heb ik het nog wel liever zo. Dat is ook ons kent ons. Dat is ook Woudenberg.”