VS kunnen in Z-Afghanistan leiding nemen

De bevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal McNeill, heeft gisteren geopperd dat de Verenigde Staten het bevel over de militaire operatie in zuid-Afghanistan overnemen.

Het idee moet in overweging genomen worden, aldus McNeill. Nu voeren Groot-Brittannië, Canada, Nederland en de VS het bevel in de zuidelijke provincies.

McNeill deed zijn uitspraak aan de vooravond van een NAVO-top, vandaag en morgen in de Litouwse hoofdstad Vilnius, die in het teken staat van spanningen tussen de bondgenoten over de aanpak van de oorlog in Afghanistan. Ook de kwestie-Kosovo staat in Vilnius op de agenda.

McNeill vertelde een commissie van de Amerikaanse Senaat hoezeer hij gehinderd wordt door een gebrek aan troepen en door beperkingen die NAVO-landen verbinden aan de inzet van hun militairen. Hij sprak van „een minimalistische troepenmacht”.

De Amerikaanse minister van Defensie Gates zei tegen dezelfde Senaatscommissie over de NAVO: „Ik maak me ernstig zorgen dat het bondgenootschap zich ontwikkelt tot een alliantie met twee verdiepingen, waarin sommige bondgenoten wel bereid zijn om te vechten en te sterven om de veiligheid van mensen te verdedigen, en andere niet.” Vorige week had Gates de bondgenoten al per brief gemaand meer troepen te sturen.

NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer zei vanochtend in Vilnius: „Ik zie geen NAVO met twee verdiepingen, er is één alliantie.” Hij erkende dat er meer troepen in Afghanistan nodig zijn, maar de discussies daarover „doen we niet in het openbaar”. De Nederlandse minister van Defensie Van Middelkoop wil niet spreken van een crisis. „Gates brengt gezonde spanning in het bondgenootschap.”

De Hoop Scheffer nam het op voor Duitsland, dat onder zware druk staat troepen naar het zuiden te sturen en waar de missie zeer omstreden is. „Ik vind dat de Duitsers heel goed werk doen in Afghanistan. Ik ben realist, ik weet dat de Bondsdag beperkingen oplegt.”

De Duitse minister van Defensie Jung zei gisteren dat Berlijn circa 200 militairen naar Noord-Afghanistan stuurt, voor een snelle interventiemacht. Dat kan betekenen dat zij in noodgevallen ook in het zuiden in actie moeten komen. In het noorden heeft Duitsland nu 3.300 man.

NAVO en Kosovo: pagina 5