Vleermuismouwen en beenwarmers

In de politieserie Ashes to Ashes, die in 1981 speelt, krijgt macho-agent Gene Hunt een vrouwelijke collega.

Zij komt uit 2007 en zoekt een uitweg uit het verleden.

Cast van ‘Ashes to Ashes’. In het midden Gene Hunt (Philip Glenister) en Alex Drake (Keeley Hawes)’ Foto BBC **THIS IMAGE IS UNDER STRICT EMBARGO UNTIL 0001 HOURS 29TH JANUARY 2008**Picture shows: (L-R) DS Ray Carling (DEAN ANDREWS), DCI Gene Hunt (PHILIP GLENISTER), DI Alex Drake (KEELEY HAWES) and DC Chris Skelton (MARSHALL LANCASTER). TX: BBC1 TBC WARNING: Use of this copyright image is subject to the terms of use of BBC Pictures' BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be published in print for editorial use during the publicity period (the weeks immediately leading up to and including the transmission week of the relevant programme or event and three review weeks following) for the purpose of publicising the programme, person or service pictured and provided the BBC and the copyright holder in the caption are credited. Any use of this image on the internet and other online communication services will require a separate prior agreement with BBC Pictures. For any other purpose whatsoever, including advertising and commercial prior written approval from the copyright holder will be required. BBC

Een van de beste dingen van Life on Mars – naast hoofdpersoon Sam Tyler en een bruine Ford Cortina – was de brute politie-inspecteur Gene Hunt. In die succesvolle politieserie uit 2005 krijgt een agent een ongeluk en wordt wakker in 1973. „Ben ik gek, in een coma, of terug in de tijd”, vraagt hij zich af.

Dat prachtig vormgegeven avontuur vol kleding, muziek en auto’s uit begin jaren zeventig was na twee seizoenen verteld. Toch wilde de BBC meer. Samen met producent Kudos (ook bekend van Spooks en Hustle) ontstond het idee om inspecteur Gene Hunt de hoofdpersoon van een spin-off te maken. Die serie zou in de jaren tachtig spelen. „Een fascinerende tijd van culturele, muzikale en maatschappelijke verandering”, aldus producent Jane Featherstone.

Inspecteur Hunt (gespeeld door Philip Glenister) is in Life on Mars een man die met grove middelen de misdaad bestrijdt. Een rake klap is efficiënter dan een slim verhoor. Agent Sam Tyler (perfect koel gespeeld door John Simm) wil zijn eigen moderne politietechnieken gebruiken en dat brengt hem voortdurend met Hunt in conflict. Door Tylers ogen zie je de jaren zeventig, met ook het opkomende racisme en de achterstelling van vrouwen. Alles met veel humor en oog voor detail.

In Ashes to Ashes krijgt macho Hunt een vrouwelijke tegenspeler. Detective Alex Drake is een politiepsychologe die in 2007 tijdens een gijzeling een kogel door het hoofd krijgt en vervolgens ontwaakt in 1981. Hunt blijkt haar chef. Ze kent hem van de rapporten van haar collega Sam Tyler over zijn verblijf in de jaren zeventig.

De relatie tussen Drake en Hunt is waar het volgens Featherstone in de nieuwe serie om draait. „Gene heeft nog nooit zo’n vrouw ontmoet en dat zet zijn wereld op zijn kop. Hij blijkt een man van dromen, hoop en angsten te zijn.”

Drake (Spooks-actrice Keeley Hawes) wil niet geloven dat ze echt in het verleden is. Ze speelt het spel mee maar zoekt een uitweg naar het nu, hoe goed de omgang met Hunt haar ook bevalt.

In 1981 wordt ze achtervolgd door een sinistere clown, een pierrot met puntmuts en kras op zijn voorhoofd, als David Bowie in de videoclip van Ashes to ashes, de titelsong (zie kader voor meer muziek). In Ashes to ashes (uit 1980) kijkt Bowie terug op zijn hit Space oddity uit 1969: „We know Major Tom’s a junkie”.

De aankleding is heerlijk nostalgisch. Wijde broeken, smalle riempjes, puntschoenen, vleermuismouwen, vallende haarlokken en big hair. Mode in de stijl van de New Romantics. Verder beenwarmers, de Rubik-kubus, de eerste, lompe bureaucomputers en het spelletje Pong. Margaret Thatcher is premier, Diana en prins Charles gaan trouwen. Gene Hunts superauto Ford Cortina is vervangen door een Audi Quattro four-wheeldrive, in 1981 de auto waar iedere échte man van droomde. En dankzij deze serie kan dat opnieuw.

Vanaf vanavond op BBC 1: ‘Ashes to ashes’, 22.00 u. ‘Life on mars’ is op donderdagen op Nederland 2 te zien, vanaf 6 maart seizoen 2. Zie voor achtergrondverhaal over ‘Life on mars’: nrcnext.nl/links