Vedior boekt recordresultaten in zijn laatste jaar van bestaan

Uitzendconcern Vedior heeft in 2007 een recordjaar gedraaid, met een omzet van 8,4 miljard euro en een nettowinst van 236 miljoen euro. „Het beste jaar ooit”, zei bestuursvoorzitter Tex Gunning vanmorgen. Tegelijk met de jaarresultaten presenteerde Vedior echter de laatste kwartaalcijfers, waarin de nettowinst daalde met 41 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, tot 33,1 miljoen euro.

De lagere winst in het laatste kwartaal kwam vooral door eenmalige uitgaven. Vedior betaalt onder meer 4,25 miljoen euro voor een schikking met de Vereniging van Effectenbezitters. Het concern stelt daarmee beleggers die eind vorig jaar koerswinsten misliepen vóór de afgedwongen aankondiging van de overname door concurrent Randstad grotendeels schadeloos. Ook reserveerde Vedior 25 miljoen euro voor een mogelijke kartelboete in Frankrijk.

De winst daalde verder het laatste kwartaal in de Verenigde Staten licht, maar „nog niet dramatisch”, zegt analist David Tailleur van Rabo Securities. In Europa steeg de omzet nog, mede dankzij de goede prestaties in Frankrijk. De Franse tak van het bedrijf is goed voor 40 procent van de omzet. Er zijn volgens Tailleur in de uitzendbranche nog geen tekenen dat de economische teruggang overslaat naar Europa: „Zolang uitzenders blijven investeren, is dat een goed teken”, aldus Tailleur. Vedior verwachtte wel dat de daling in de VS de komende maanden doorzet.

In Nederland nam de omzet het laatste kwartaal nog met 8 procent toe, maar wordt de markt ook lastiger, zei Gunning. De omzet van traditioneel massa-uitzendwerk daalde, maar dat maakte het bedrijf goed met een groei in gespecialiseerd uitzendwerk voor hoger opgeleiden. „Vedior mist wereldwijd schaalgrootte voor massaal uitzendwerk”, aldus Tailleur.

Daarvoor kan Vedior de wereldwijde spreiding van concurrent Randstad goed gebruiken. Gunning was vanmorgen positief over de te verwachten overname door Randstad. Volgende week sturen de partijen een voorstel naar de Europese Commissie, die vervolgens ongeveer een maand nodig heeft om uitspraak te doen. Het is goed mogelijk dat Randstad alleen toestemming voor de overname verkrijgt door andere activiteiten af te stoten. In december vorig jaar deed Randstad een bod op Vedior van 3,5 miljard euro. Gunning verwacht dat de overname in april wordt afgerond.