Unibail boekt goodwill af op Rodamco

Een onverwachte afschrijving van 1,34 miljard euro op goodwill heeft beleggers in het Frans-Nederlandse vastgoedconcern Unibail-Rodamco vandaag flink opgeschrikt. De afschrijving, het gevolg van de overname van Rodamco door Unibail begin vorig jaar, leidde tot een winstdaling van 55 procent ten opzichte van vorig jaar, waardoor de winst (inclusief bijzondere posten) over 2007 uitkwam op 959,4 miljoen euro. Dat bleek tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Rond het middaguur noteerde het aandeel 156,31 euro op de Amsterdamse beurs, een daling van bijna 3 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

Volgens Unibail-Rodamco, het grootste vastgoedconcern van Europa met winkelcentra als belangrijkste aandachtsterrein, zou de afschrijving een technische aanpassing zijn die geen invloed had op de resultaten over het afgelopen jaar of de waardering van de bezittingen van het bedrijf.

Topman Guillaume Poitrinal zei tijdens de persconferentie optimistisch te zijn over de vooruitzichten voor volgend jaar. Hij verwacht een stijging van de nettowinst van 7 procent. Die zou vooral het gevolg zijn van een toename in de huuropbrengsten. Over 2007 bedroegen die 771 miljoen euro. Poitrinal zei verder dat het concern geen last ondervind van de financiële crisis. Die zou geen invloed hebben op de belangstelling van winkelketens om winkelruimte te huren.

Het concern maakte vandaag niets bekend over de groeistrategie. Wel zegt het bedrijf dat de pijplijn van in totaal 1,4 miljoen euro per vierkante meter in de divisies kantoren en winkelcentra de winstgroei moet stimuleren. En het concern zegt verder te gaan met het afstoten van vastgoed. Begin dit jaar maakte Unibail-Rodamco bekend een deel van de Belgisch-Nederlandse vastgoedon derdelen te willen verkopen. Dat zou zo’n 800 miljoen euro moeten opleveren. Ook houdt het bedrijf mogelijkheden voor overnames in de gaten.

In april vorig jaar nam Unibail Rodamco over. Met 11,2 miljard euro was dat toen de grootste overname in de Nederlandse geschiedenis. Bij die overname stuitte Unibail overigens op verzet van enkele aandeelhouders, voornamelijk hedgefondsen, die het bod te laag vonden. Inmiddels heeft Unibail 98,5 procent van de aandelen Rodamco in handen en onderhandelt het met de hedgefondsen over de verkoop van de laatste aandelen.