Tsjechische oud-renner sprintcoach bij KNWU

De Nederlandse wielrenunie heeft de Tsjechische oud-renner Pavel Buran aangesteld als sprintcoach voor de grote nationale baanselectie. Hij gaat bondscoach Peter Pieters in het olympisch jaar assisteren op de snelheidsonderdelen. Pieters kan zich daardoor wat meer concentreren op het duurwerk.

De KNWU heeft met ingang van 1 februari ook Peter Zijerveld op fulltime basis aangesteld als talentcoach. Hij krijgt in die functie steun van Thorwald Veneberg en Jabik Jan Bastiaans, die een deeltijdcontract ondertekenden bij de wielrenunie.

De beste baansprinters, onder wie wereldkampioen Theo Bos en Teun Mulder, hadden de bond gevraagd om steun van een specialist voor bondscoach Pieters. De 34-jarige Buran was een geschikte kandidaat. In 2000 behaalde hij bij het wereldkampioenschap keirin in Manchester de bronzen medaille, achter de befaamde Fransman Frédéric Magné en de Duitse sprinter Jens Fiedler.

Voor de ontwikkeling van talenten was het volgens de bond dringend gewenst dat de technische staf versterkt werd. Het wielerplan gaat voor de veelbelovende junioren uit van een multidisciplinair opleidingsprogramma. De beloften combineren het baan- en wegwielrennen. Zijerveld, die al zeven jaar voor de KNWU werkte als coördinator, gaat daaraan leiding geven. Hij is voormalige profrenner en werd in 1981 vijfde in Parijs-Nice en vijftiende in de Vuelta. In 1986 werd hij Europees kampioen triatlon.

Thorwald Veneberg maakte van 2001 tot en met 2007 deel uit de ProTour-ploeg van Rabobank en is afgestudeerd bewegingswetenschapper. Dat laatste geldt ook voor Jabik Jan Bastiaans. Hij heeft onder meer onderzoek gedaan naar krachttraining voor wielrenners. (ANP)